tirsdag 11. april 2017

Hva bør vi vite om vitamin D?

Det er riktignok sant at vi tilfører vitamin D til huden under soleksponering. Men det er også mange uklarheter som har dukket opp rundt dette vitaminet. Det er på tide å forklare dem.

Myte nr. 1: beboere i mindre solrike områder har større underskudd på dette vitaminet.

FAKTUM: Dere blir overrasket, men ikke nødvendigvis! Blant inuitter observerte man tilfredsstillende nivå av vitaminet, dets underskudd observerte man derimot f.eks. i en gruppe surfere. Forholdet er ikke så enkelt. Hva er det som forårsaker at vi mangler vitamin D? Selvfølgelig lavere antall solrike dager i året, men også: å ikke gå ut av huset, manglende mosjon, overvekt, svangerskap og amming.

Myte nr. 2: for å produsere vitamin D i huden trenger vi sola.

FAKTUM: det er sant, men uten sola klarer vi oss også. Noen mener at det er teorien som forkynnes av folk som liker å sole seg, men trygt solbad finnes dessverre ikke. For å ha sunn hud må man bare tenke på kosttilskudd.

Myte nr. 3: Du er ikke i stand til å tilføre en tilstrekkelig dose av vitamin D fra mat.


FAKTUM: det er faktisk vanskelig. Når du tenker på vitaminets kilder, kan du velge fett fisk, oksekjøtt og lever. Du kan også bruke myseprotein som bortsett fra vitamin D har ingredienser som er kjent for å forbedre humøret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar